20. OBLETNICA IN RAZVITJE PRAPORJA GASILSKE ZVEZE GRAD

8. 7. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kultura, Prireditev
Vstop prost
GASILSKA ZVEZA GRAD
Gasilski dom Motovilci, 9264 Grad
Termini
03.08.2019 (sobota) ob 18:00

Poročilo o dogodku

 PRAZNOVANJE 20 LET GZ GRAD

V soboto, 3. 8. 2019, je v Motovilcih potekala slavnostna prireditev ob 20. obletnici delovanja ter razvitje prvega prapora GZ Grad.
Zbrane sta pozdravila predsednik in poveljnik GZ Grad, tovariš Stanko Recek, in tovariš Klemen Flisar.
Slavnostna govornika sta bila županja Občine Grad, gospa Cvetka Ficko, in pomurski regijski poveljnik, tovariš Dušan Utroša.
Na prireditvi so se podelile zahvalne listine ustanovnim članom. To so bili: Silvester Dervarič, Franc Šalamon, Anton Mencigar, Ludvik Kočar, Karel Recek, Štefan Cör, Stanko Smodiš, Štefan Lovenjak, Alojz Kular in Občina Grad.
Na samem dogodku je Gasilska zveza Grad tudi razvila svoj prvi prapor. Prapor GZ Grad je izdelalo družinsko podjetje Ercigoj iz Ljubljane. Prapor je sestavljen iz dveh delov. Na sprednjem delu je na rdeči podlagi z zlatimi črkami izvezen napis Gasilska zveza Grad, ki obkroža logotip Gasilske zveze Slovenije, ter letnici nastanka zveze in letnica razvitja prapora. Na zadnji strani prapora je na rdeči podlagi izvezena figura svetega Florjana, zavetnika gasilcev. Svetega Florjana zaokrožuje ogenj s sedmimi plameni, kar predstavlja sedem prostovoljnih gasilskih društev, ki tvorijo Gasilsko zvezo Grad, katera je predstavljena na spodnjem delu prapora s svojim novim grbom. Ker je izdelava prapora od zamisli do realizacije zahtevala veliko razmisleka, finančnih sredstev in časa, smo skrbno izbrali tudi osebo za praporščaka, ki smo mu zaupali skrb za primerno in ustrezno rokovanje s praporom. Kot zanimivost: za izdelavo našega prapora je bilo potrebno narediti kar 1,5 milijona šivankinih vbodov.
20 let hitro mine in večina se še dobro spominja ustanovitve, začetkov in prvih korakov v novi gasilski zvezi. Čeprav z bogatimi izkušnjami je bilo potrebno marsikatero stvar postaviti prav od začetka, iz nič, kot radi rečemo, in danes se s ponosom oziramo na prehojeno pot. Postavljeni so bili dobri temelji, zato se pogumno obračamo v prihodnost Gasilske zveze Grad.

Tajnica GZ Grad, Valerija Horvat