4. GASILSKI TABOR GZ GRAD

10. 7. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Izobraževanje, Šport, Tečaj, delavnica, predavanje, Za otroke
GASILSKA ZVEZA GRAD
ŠPORTNI CENTER VIDONCI, 9264 Grad
Trajanje
Začetek: 11.07.2019
Zaključek: 14.07.2019

Poročilo o dogodku

V naši gasilski zvezi je tudi letos bil organiziran tabor za gasilsko mladino. Gasilski tabor je potekal v Vidoncih v športnem centru. Letošnji tabor je bil nekoliko drugačen. Ne samo, da je potekal v domačem kraju, otroci in mentorji so spali v šotorih pod milim nebom.
Tabor se je pričel v četrtek, 11. 7. 2019. Starši so mlade pripeljali v Vidonce in jih predali mentorjem. Letos se je tabora udeležilo 28 pionirjev in mladincev iz društev PGD Motovilci, PGD Vidonci, PGD Dolnji Slaveči in PGD Kovačevci, z njimi pa je bilo 6 mentorjev gasilske mladine.
Tako kot vsako leto smo za mladino pripravili različne aktivnosti povezane z gasilstvom, taborniškimi veščinami in medsebojnim spoznavanjem. Za zajtrke in večerje smo poskrbeli sami, odlična kosila pa sta nam pripravila Martin in Jasmina Žökš iz Okrepčevalnice pri Cimeštru.
V četrtek smo se najprej preizkusili v taborniških veščinah, saj je bilo potrebno postavili šotore in si pripraviti ležišče. Nato so se fantje odpravili v gozd nabirat palice, dekleta pa smo pripravile kurišče in zakurile pravi taborni ogenj. Ni boljših hrenovk kot pečene na tabornem ognju v naravi. Zraven pa najbolj paše »pajani« kruh z zaseko.
V petek dopoldan smo se urili v raznih gasilskih veščinah ter se pomerili v gasilskih štafetnih igrah. Po kosilu smo pripravili nahrbtnike in se peš odpravili do Sadjarstva Gjergjek. Tam nas je pozdravil Štefan Gjergjek in nam predstavil potek proizvodnje sadnih sokov. Seveda smo jih tudi nekaj poskusili. Bili so več kot odlični. Po povratku domov so mentorji pripravili palačinke. Spekli so jih okrog 100, ampak te so vedno hitro izginile s krožnikov, saj bo bile zelo dobre.
V soboto so nas zjutraj pričakali gasilski kombiji naše gasilske zveze in odpravili smo se na izlet. Obiskali smo PGD Murska Sobota. Tam sta nas pozdravila predsednik in poveljnik društva, gasilci pa so nam predstavili njihov vozni park in opremo. Za presenečenje smo se dvignili z gasilsko lestvijo nad mesto Murska Sobota. Po ogledu smo se odpeljali na kosilo, nato pa hitro v Terme 3000, kjer smo se načofotali in znoreli na njihovih številnih toboganih. Zvečer doma nas je Martin Žökš počastil s picami. Kot presenečenje so otroke obiskali še županja Občine Grad, ga. Cvetka Ficko, poveljnik GZ Grad, tovariš Klemen Flisar, predsednik ŠD Vidonci, g. Robert Kuzmič, poveljnik PGD Vidonci, tovariš Aleš Horvat in še marsikdo. Ker nismo od muh, smo se z našimi mladinci pomerili v medsebojni nogometni tekmi, mentorji proti mladini. Žal smo odrasli morali priznati, da so mladi nekoliko boljši, saj so nas gladko premagali z rezultatom 7 : 4. Na koncu večera pa je potekala slovesna podelitev spominkov na tabor – skodelica z napisom.
Še prehitro je prišla nedelja, ko pa je bil čas, da pospravimo naše šotore in se odpravimo domov.
Zahvaljujemo se Športnemu društvu Vidonci, da so nam dobrovoljno odstopili svoje prostore za uporabo. Hvala tudi Štefanu Gjergjeku, Martinu in Jasmini Žökš ter vsem, ki ste pripomogli, da je tabor potekal nemoteno.
Največja zahvala pa Gasilski zvezi Grad, ki omogoča tako dejavnost, ter vsem mentorjem, ki ste si vzeli svoj prosti čas in ga namenili našim mladim.
Upamo, da se drugo leto zopet zberemo na 5. gasilskem taboru GZ Grad.

Mentorica Valerija Horvat