DRUŽABNI POPOLDAN IN VEČER "KAK JE INDA FAJN BILOU"

14. 10. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kulinarika, Kultura, Prireditev, Za otroke, Za zdravje
Vstop prost
Občina Grad
Gasilski dom Kruplivnik , 9264 Grad
Termini
20.10.2019 (nedelja) ob 15:00

Poročilo o dogodku

Društvo žena in deklet Kruplivnik in Občina Grad, so v nedeljo, 20. oktobra 2019 organizirali prireditev, v okviru programa ohranjanja ljudskega izročila, »KAK JE INDA FAJN BILOU«.
Prireditev je potekala od 15. ure naprej v domačem vaško-gasilskem domu v Kruplivniku.
V domu, ki je bil okrašen v stilu prekmurske »iže« in jeseni se je zbrala številčna množica obiskovalcev, ki so dodobra zapolnili dvorano. Namen dogodka je bil obujanje starih običajev ter seveda druženje.
Prikazali so lüjpanje kukorce in tikvinoga semena, izdelavo korine iz krep papirja, lüjščenje graha in čejsanje perja. Lüpanje je bilo nekoč prava veselica za mlade in stare in tako je bilo tudi sedaj, veliko smeha, vragolij in starih prigod ob takem dogodku.
Pripravljen je bil tudi pester kulturni program. Obiskovalci so stare pesmi lahko zapeli skupaj z domačimi Ljudskimi pevci od Grada in Vokalno instrumentalno skupino Cvetje v jeseni, zaplesali z ljudskimi godci Vinskimi brati.
Predstavili so se najmlajši vaščan in vaščanka na svoje inštrumente, ga. Štefka Bohar s svojo pesmijo, Ema in Feri iz sosednje vasi pa sta do ušes nasmejala s skečem vse prisotne. Svoje pesnitve o takratnih časih so predstavili tudi g. Ludvik Škaper in ga. Marta Sever. Na voljo je bila prava »gorička gujžina«, goričke pogače in žlahtna vinska kapljica. Prisotni so bili tudi člani Čebelarskega društva Grad.
Omenjeni dogodek nas je popeljal v čas mladosti naših babic in dedkov in s tem dokazal, da kulturna dediščina preteklosti še vedno bogati naša srca.

Mihaela Žökš, dipl. upr. org.
Strokovna sodelavka za družbene dejavnosti