BLAGOSLOV OBNOVLJENEGA KRIŽA

8. 7. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kultura, Prireditev, Za otroke, Za zdravje
Občina Grad
Dolnji Slaveči , 9264 Grad
Termini
21.07.2019 (nedelja) ob 10:30

Poročilo o dogodku

SV. MAŠA ZA BLAGOSLOV DELA OBČINE IN BLAGOSLOVITEV OBNOVLJENEGA KRIŽA NA DOLNJIH SLAVEČIH

Občina Grad je v sklopu prireditev 19. občinskega praznika in v letu obeleževanja 100. obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini, obnovila križ, ki stoji ob glavni cesti na Dolnjih Slavečih.
Tako je v nedeljo, 21. julija 2019 ob križu potekala sveta maša, ki jo je darovali grački župnik Marko Magdič, ki je hkrati tudi župnijski upravitelj župnije Sv. Jurij. Sv. maša je bila za blagoslov dela občine in za vse iz vasi Dolnjih Slaveč.
Zbrane je nagovorila tudi županja Občine Grad cvetka Ficko.
Pri blagoslovu obnovljenega križa se je zbralo veliko vernikov iz župnije Grad in župnije Sv. Jurij.
Križ je obnovljen in postavljen na istem mestu, kot so ga pred mnogimi leti postavili predniki. Zaščiten je s premazom, nameščena sta kipa Marije in Jezusa, pri čemer sta narejena tudi nadstreška nad kipi. Pri obnovi križa so še sodelovali številni mojstri in posamezniki, ki so opravili pleskarska, kleparska, restavratorska in druga dela pri obnovi križa.
Tako sta odslej župnija in občina Grad bogatejši za obnovljeno cestno sakralno znamenje. Ker je bila tudi Krištofova nedelja smo blagoslovili še vozila.
Po blagoslovitvi smo bili povabljeni na pogostitev v gasilski dom. Obveljal je stari rek: v slogi je moč, kajti če so ljudje složni, se marsikaj naredi.
S čudovitimi občutki v duši smo se razšli v upanju, da križi in kapelice ne bodo nikoli zapuščeni, saj so pomnik naše kulturne dediščine.  

Mihaela Žökš, dipl. upr. org.
Strokovna sodelavka za družbene dejavnosti