OPERATIVNA VAJA GASILSKE ZVEZE GRAD, OKTOBER 2021

22. 10. 2021 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Izobraževanje, Tečaj, delavnica, predavanje
PGD Grad
Grad 51, 9264 Grad
Termini
24.10.2021 (nedelja) ob 07:00

Poročilo o dogodku

OPERATIVNA VAJA GASILSKE ZVEZE GRAD

Med stalne aktivnosti gasilcev spadajo tudi operativne vaje, na katerih se člani učijo oz. izpopolnjujejo svoje znanje. Samo tako lahko v resnih situacijah pomagajo sočloveku. Ena takšnih vaj je bila v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti.
Vaja je letos potekala 24. 10. 2021 na območju vasi Grad. Scenarij vaje je pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Grad, domači poveljnik je bil tudi vodja intervencije. Namen vaje je bil preizkusiti in izpopolniti organiziranost in pripravljenost operativnih enot Gasilske zveze Grad.
Zaradi neugotovljenega vzroka sta zagorela večja travnata površina in gozd. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je prišlo do širitve požara na stanovanjsko hišo. Ob sedmi uri zjutraj občan  javi požar na številko 112. Regijski center za obveščanje takoj alarmira osrednjo enoto PGD Grad. Ob prihodu na požarišče vodja intervencije alarmira še preostale enote v GZ Grad. Ker je na požarišču primanjkovalo vode za gašenje, je bilo izvedeno napajanje avtocisterne iz kakih 300 m oddaljenega ribnika. Hiša leži namreč na večji vzpetini, kjer ni hidrantnega omrežja. Zato je bilo potrebno uporabiti verigo treh motornih brizgaln, ki so vodo črpale do požarišča. Na intervenciji je bil poškodovan tudi en gasilec, ki ga je bilo potrebno odnesti v dolino. Ker se je vaja odvijala na skoraj nedostopnem terenu, so se za potrebe komunikacije uporabljale radijske postaje.
Vaje se je udeležilo 62 operativnih gasilcev iz vseh sedmih društev v Občini Grad. Vsako društvo je imelo svoje zadolžitve, ki jih je tudi uspešno opravilo. Na analizi vaje so bile izpostavljene nekatere pomanjkljivosti, ki bodo v bodoče odpravljene. Seveda pa po vsaki naporni intervenciji prija tudi nekaj za pod zob, zato so se vsi udeleženci v gasilskem domu Grad okrepčali z malico ter pijačo.
V okviru vaje je predstavnik podjetja, ki se ukvarja s prodajo gasilske opreme, predstavil tudi najnovejšo zaščitno in reševalno opremo. Tudi v gasilstvu se oprema nenehno dograjuje in izpopolnjuje, zato tudi pri tem ne moremo in ne smemo zaostajati. Le tako bomo obvladovali izzive, ki nam jih nalaga sodobno življenje ter, čedalje bolj pogosto, tudi narava.

  Poveljnik Gasilske zveze Grad,
Klemen Flisar
(Foto: Z. Žekš)