80 LET PGD KRUPLIVNIK

20. 8. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Glasba, koncert, festival, Kultura, Prireditev
PGD Kruplivnik
Gasilski dom Kruplivnik , 9264 Grad
Termini
14.09.2019 (sobota) ob 17:00

Poročilo o dogodku

V soboto, 14. septembra 2019, je v šotoru pri gasilskem domu Kruplivnik bilo slovesno praznovanje, 80 let PGD Kruplivnik.
Svečanost se je pričela ob 17. uri, ko so uniformirani gasilci pripravili ešalon za svečan prihod pred častno tribuno v prireditvenem šotoru. Ob prazniku smo se pustili popeljati nazaj v preteklost, v čase, ko se je vse šele začelo. Kroniko nam je prebrala ga. Tadeja Rajbar.
Vsi se moramo zavedati, da gasilska organizacija zahteva veliko nesebičnega dela, požrtvovalnosti in prostega časa. Gasilska pomoč nam je pomembna na vsakem koraku; pomoč pri požarih, poplavah, potresih in drugih nesrečah. V današnjem času, ko je naš urnik vedno bolj natrpan, smo lahko še posebno ponosni na vsakega posameznika, ki stoji v vrstah gasilcev. Ti svoj čas žrtvujejo v dobrobit vseh nas, ob tem pa nihče ne zahteva plačila za čas, opravljeno delo in trud, kajti vsak vesten gasilec to počne prostovoljno in z veseljem v srcu. Obletnico so kruplivniški gasilci prav slavnostno obeležili. Na prireditvi so bile podeljene plakete za izjemne zasluge pri vodenju in razvoju društva. Prejeli so jih: Engelbert Recek, Jože Godar in Štefan Lovenjak. Zahvalne listine pa so prejeli: Franc Grah, Milan Recek, Ciril Mihalič, Gregor Mihalič, Goran Farič, Gorazd Zelko, Drago Godar, Jože Donoša. Zahvale so prejeli tudi podpornik kot so društva in Občina Grad.
S spodbudnimi besedami so program polepšali tudi nekateri govorniki. Svoje besede so nam poleg pozdravnega predsednikovega govora g. Silvoja Dervariča, namenili še županja, ga. Cvetka Ficko, predsednik GZ Grad, g. Stanko Recek in predstavnik GZ Slovenije.
Po uradni svečanosti je sledila pogostitev gostov in gasilska veselica s skupino Metulj.

 Mihaela Žökš, dipl. upr. org.
Strokovna sodelavka za družbene dejavnosti

80 LET PGD KRUPLIVNIK (2019) KRONIKA:

Narava že od nekdaj kroji usodo ljudem. Pogoste povodnji in požari, morda tudi želja po druženju so botrovali, da so se pred osemdesetimi leti vaščani Kruplivnika odločili, da se organizirano zoperstavijo naravnim nesrečam, da bi lahko zaščitili in obranili težko prigarano, pa čeprav skromno premoženje.
V začetku leta 1939 so danes že pokojni vaščani z ustanovnim zborom postavili temelje današnjemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu Kruplivnik. Rudolf Kerec, Franc Cvernjek, Mihael Kerec, Štefan Bertalanič, Alojz Horvat, Franc Šadl, Leopold Šparaš, Franc Grah, Friderik Borak, Ignac Hajdinjak in Štefan Bačič so člani, ki so prvi vpisani v naši matični knjigi. Prvi predsednik društva je bil Mihael Kerec. Po nekaj letih je njegovo funkcijo prevzel Anton Slamar, leta 1948 pa je društvo dobilo prvega izšolanega poveljnika, ki je omenjeno funkcijo opravljal častitljivih 33 let – naš gasilski tovariš, še zmeraj po svojih močeh aktiven, Engelbert Recek.
Društvo je potrebovalo prostore za shode in shranjevanje opreme, saj so kmalu po ustanovitvi nabavili ročno brizgalno. Zaradi tega so na zemljišču Cvernjekovih zgradili majhen, a času in potrebam primeren gasilski dom.
Leta 1962 je društvo s pomočjo vaščanov priredilo borovo gostüvanje in iz pridobljenih sredstev je bila kupljena prva motorna brizgalna Savica. Vodenje društva je prevzel pokojni Jože Čerpnjak, delo blagajnika pa Štefan Bertalanič. Ves čas so v društvu aktivno sodelovali mnogi člani, med njimi pa moramo omeniti še danes aktivnega, čeprav s statusom gasilskega veterana, Jožefa Godarja.
Leta 1977 se je društvo opremilo z novo 800-litrsko brizgalno znamke Ziegler, katera še danes služi svojemu namenu, naslednje leto pa smo gasilci dobili še svoj simbol, gasilski prapor. Vodenje društva je leta 1978 prevzel Štefan Lovenjak, poveljevanje pa je Jože Šadl predal Francu Grahu.
Delo tajnika so doslej opravljali Janez Dervarič, Franc Šadl, Gregor Mihalič, Kristjan Ribaš in Silvester Dervarič, trenutno pa delo tajnika opravlja Tadeja Rajbar.
Vlogo predsednika je v zadnjih letih prevzel Silvester Dervarič, gasilski desetini pa poveljuje Gregor Mihalič.
Moto gasilstva je že od nekdaj »preprečiti ali čim prej rešiti«. Da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri reševanju, smo leta 1987 nabavili novo orodno vozilo, pozneje, l. 2005, pa še rabljeno gasilsko cisterno. Po ukinitvi pouka v podružnični šoli smo uporabljali omenjene prostore za sedež društva in za razne prireditve. Razpadajoči in neustrezni prostori so nas kasneje prisilili, da smo se lotili izgradnje novega gasilskega doma. Priredili smo maškarado in s pridobljenimi sredstvi ter s pomočjo vseh vaščanov, predvsem s prostovoljnim delom, leta 2005 izgradili gasilski dom.
Leta 1998 smo ponovno razvili prapor, tokrat slovenski, leta 2002 pa s pomočjo sosednjih vaščanov po dolgih štiridesetih letih ponovno priredili borovo gostüvanje. Pomoč sosedov smo potrebovali iz preprostega razloga, saj nas je premalo kljub sodelovanju cele vasi; taka pomoč pa je še enkrat potrditev, da gasilstvo ne pozna meja. Z izkupičkom smo dokončno uredili gasilski dom in sofinancirali izgradnjo vaške ceste, saj si s tem omogočamo lažji in hitrejši dostop do gospodinjstev. Slovesnost ob otvoritvi novega gasilskega doma smo opravili leta 2002, še prej pa smo nanj postavili elektronsko sireno, katera je bila nabavljena izključno iz lastnih sredstev.
Med zadnja večja dela štejemo tudi centralno ogrevanje prostorov, ki smo ga pridobili pred desetimi leti, sredstva pa pridobili z maškarado. Ena večjih pridobitev je tudi že druga elektronska sirena, ki krasi streho gasilskega doma, v uporabo pa smo jo pridobili od Ministrstva za obrambo. V zadnjem desetletju naše gasilsko društvo ni zmoglo kakšnih večnih investicij, saj varčujemo za že nujno potrebno zamenjavo gasilskega vozila. Sprotno se je nabavljala le zaščitna in delovna oprema. V prihodnjih mesecih pa načrtujemo obnovitvena dela fasade na gasilskem domu.

Gasilsko društvo uspešno sodeluje tudi s Športnim društvom Kruplivnik in DŽD Kruplivnik, za kar se obema društvoma tudi iskreno zahvaljujemo.

Predsednik PGD Kruplivnik,
Silvester Dervarič