OSREDNJA OBČINSKA PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI IN 100 LET ZDRUŽITVE PREKMURSKIH SLOVENCEV Z MATIČNIM NARODOM: PREKMURJE V SRCU

12. 6. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kultura, Prireditev
Kulturna dvorana pri Gradu, Grad 172 , 9264 Grad
Termini
21.06.2019 (petek) ob 17:00

Poročilo o dogodku

OSREDNJA OBČINSKA PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI V ZNAMENJU PRAZNIKA 100. LET PRIKLJUČITVE PREKMURJA K MATIČNEMU NARODU

 V petek, 21. junija 2019, je bila v kulturni dvorani pri Gradu ob 17. uri osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti.

Pripravili smo jo skupaj z učenci Osnovne šole Grad in jo v duhu letošnjega jubilejnega leta posvetili praznovanju praznika 100. let priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

Bogat kulturni program nas je ponesel v stare čase.

Ravnatelj je nagradil tudi svoje uspešne učence.

Slavnostna govornica na proslavi je bila županja Cvetka Ficko, ki je v svojem govoru povedala:

"Spoštovane občanke in občani ter vsi prisotni!

 Dan državnosti je dan, ki bi ga morali Slovenke in Slovenci dojemati več kot običajen praznik in ga nositi v srcu vse dni v letu. Je dan radosti in ponosa. V svojo državo smo položili vsa svoja upanja in pričakovanja, svoj človeški in državljanski pogum, samospoštovanje in ponos.

Najbrž pa se njegovega pomena med vsakdanjimi opravki in zahtevnimi preizkušnjami, pred katere nas postavlja življenje, ne zavedamo v celoti.

Leta 1991 smo namreč izkoristili edinstveno zgodovinsko priložnost, ko je Slovenija 25. junija formalno postala neodvisna.

 Letos pa je za nas Prekmurce še prav posebno leto. Mineva tudi 100 let od združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ko se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919. In tako so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti združeni z matičnim narodom.

Spomin na te prelomne trenutke v zgodovini prekmurskega človeka in državnosti velja negovati še naprej – naj nam služijo tudi v trenutkih velikih preizkušenj kot napotek, da so cilji dosegljivi, če se želje poenotijo in združijo.

Zgodovina je del nas; danes lahko le iskreno povemo HVALA, vsem tistim, ki so se takrat borili za naš kraj.

Prekmurci so bili in smo še vedno pomemben del slovenskega naroda ter s svojimi dejanji kažemo, da v nas bije slovensko, VELIKO SRCE.

Naj nam bodo pretekli dogodki v vzpodbudo, da se splača živeti in delati za domovino, ter da smo prepričani, da bodo naši otroci in vnuki še naprej živeli v državi, kot smo jo mi prejeli od naših prednikov.

S svojimi mislimi, dejanji in prizadevanji bomo dokazali svojo notranjo trdnost in dobili potrditev, da Prekmurci ne le obstajamo, temveč še kako soustvarjamo ta novi, povezani svet. Da se zavedamo sebe in svoje istovetnosti. Da je slovenstvo za nas vrednota, ki jo hočemo v svoji državi razvijati in ohranjati.

 Spoštovani!

Človek je v osnovi družabno bitje in se ne sme zapirati vase. Moramo si med seboj pomagati, verjeti drug v drugega, v boljši jutri.

Zmagovati mora LJUBEZEN do samega sebe in ljubezen do bližnjega. Živeti moramo v pravičnosti in resnici.

Spoštovane občanke in občani ter vsi zbrani, čestitam vam za dan državnosti in za naše Prekmurje naj bije naše srce!"

 
Mihaela Žökš dipl. upr. org.
Strokovna sodelavka za družbene dejavnosti