Grad

OB 100. LETNICI PRIKLJUČITVE PREKMURJA K MATIČNEMU NARODU; 30. LET MEDNARODNEGA SREČANJA NA TROMEJI, EVHARISTIČNO BOGOSLUŽJE, POHOD TRIDEŽELNEGA PARKA

Mihaela Ž.
Termini
25.05.2019 ob 09.00
Lokacija
Tromejnik, Kuzma, 9263 Kuzma
Pot do lokacije

Poročilo o dogodku

V sklopu 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je na tromeji v Trdkovi potekala slovesnost, na kateri so se spomnili 30-letnice mednarodnega srečanja Slovencev, Madžarov in Avstrijcev prav na tem mestu, 27. maja 1989.

Zahvalno evharistično bogoslužje je potekalo v župnijski cerkvi v Kuzmi in nato kulturni program na Tromejniku, v kulturnem programu so nastopili tudi naši učenci OŠ Grad.

Slovesnost v spomin na mednarodno srečanje pred 30 leti se je zgodila dva dni pred zgodovinskim datumom 27.5.1989 na Tromejniku med Avstrijo, Slovenijo in Madžarsko.
Kulturni program, govori in pogovori so bili v treh jezikih.
Vsi govorci so poudarili olajšanje, ki ga ljudje živeči ob meji čutimo po tem, ko meja ni več ograjena z bodečo žico, varovana s pehotnimi minami in nadzorovana z vojaki prežečimi iz visokih stolpov preko puškinih cevi.
Prisotni pričevalci so pripovedovali o času pred vstopom v domovino Evropo, kako so nagajali vojakom, s fračami ciljali na mine, ki so po tem eksplodirale, o tem, kako nikamor niso smeli iti iz vasi, brez dovoljenja ter končno o tem koliko dovoljenj je bilo potrebnih za organizacijo srečanja na meji.

Dogodki v občini

Dogodki v regiji

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?