OB 100. LETNICI PRIKLJUČITVE PREKMURJA K MATIČNEMU NARODU; 30. LET MEDNARODNEGA SREČANJA NA TROMEJI, EVHARISTIČNO BOGOSLUŽJE, POHOD TRIDEŽELNEGA PARKA

9. 5. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kultura, Prireditev, Šport, Za zdravje
Tromejnik, Kuzma, 9263 Kuzma
Termini
25.05.2019 (sobota) ob 09:00

Poročilo o dogodku

V sklopu 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je na tromeji v Trdkovi potekala slovesnost, na kateri so se spomnili 30-letnice mednarodnega srečanja Slovencev, Madžarov in Avstrijcev prav na tem mestu, 27. maja 1989.

Zahvalno evharistično bogoslužje je potekalo v župnijski cerkvi v Kuzmi in nato kulturni program na Tromejniku, v kulturnem programu so nastopili tudi naši učenci OŠ Grad.

Slovesnost v spomin na mednarodno srečanje pred 30 leti se je zgodila dva dni pred zgodovinskim datumom 27.5.1989 na Tromejniku med Avstrijo, Slovenijo in Madžarsko.
Kulturni program, govori in pogovori so bili v treh jezikih.
Vsi govorci so poudarili olajšanje, ki ga ljudje živeči ob meji čutimo po tem, ko meja ni več ograjena z bodečo žico, varovana s pehotnimi minami in nadzorovana z vojaki prežečimi iz visokih stolpov preko puškinih cevi.
Prisotni pričevalci so pripovedovali o času pred vstopom v domovino Evropo, kako so nagajali vojakom, s fračami ciljali na mine, ki so po tem eksplodirale, o tem, kako nikamor niso smeli iti iz vasi, brez dovoljenja ter končno o tem koliko dovoljenj je bilo potrebnih za organizacijo srečanja na meji.