SLAVNOSTNA SEJA OB 16. OBČINSKEM PRAZNIKU

22. 1. 2016 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Gasilski dom Kruplivnik, Kruplivnik 10, 9264 Grad, 9264 Grad
Termini
07.08.2016 (nedelja) ob 13:00

Poročilo o dogodku

SLAVNOSTNA SEJA OB 16. OBČINSKEM PRAZNIKU

Občina Grad je 8. avgusta praznovala 16. občinski praznik. Slavnostna seja je potekala v nedeljo, 7. avgusta, v Kruplivniku. Slovesnost se je pričela s slovensko himno, ki jo je zapela občanka od Grada ga. Bernarda Mešič in nagovorom županje občine, ga. Cvetke Ficko, ki je vse prisotne pozdravila in vsem občanom čestitala za praznik. Povedala je, da je praznovanje občinskega praznika dan, ko se malce zazremo nazaj v zgodovino, ocenimo sedanjost in pogledamo tudi v prihodnost, da našo občino ne predstavljajo samo stavbe, ceste, zidovi, ampak so predvsem ljudje tisti, ki našemu kraju dajejo dušo in nivo kvalitete življenja. Občinski praznik je vselej prežet z raznolikimi vsebinami, številnimi spremljevalnimi dogodki, dejavnostmi in prireditvami, ki so plod talentov, ustvarjalnosti in prizadevnosti občank in občanov, tako je bilo tudi letos in to je naše skupno bogastvo. Občinski praznik je priložnost, ko se moramo veseliti vsake pridobitve, ki nam jo je uspelo realizirati v zadnjem letu. V svojem nagovoru je, poudarila pomembnost pridobitve občinske zastave in grba. »Dva simbola, ki nas bosta predstavljala tako na območju občine, kot tudi izven nje. Bodimo ponosni.« Nadaljevala je tudi z investicijami, »v času od zadnje seje do danes, smo imeli tudi nekaj investicij, kot je ureditev Kuftove ceste, izgradnja vodovodnih priključkov še iz preteklih let, kot tudi sanacija vodovodne inštalacije na osnovni šoli, pogosto čiščenje črpalk na kanalizaciji v Motovilcih, vzdrževanje in popravilo obstoječega vodovodnega sistema, košnja pokopališč ter vsa ostala komunalna dela, ki jih izvaja režijski obrat. Na občinski stavbi je nameščen tudi defibrilator. Ni veliko, saj si ob razpoložljivih finančnih sredstvih, ki jih imamo, več ne moremo privoščiti. Enkrat je potrebno plačevati, tudi to, za kar je občina zadolžena.« Poklicala nas je, da moramo imeti želje, cilje in zahteve, saj nas to vleče naprej k ustvarjanju. »Upam in želim, da nam neuresničene želje ne vzamejo volje, ampak nam dajo moč k še večjemu ustvarjanju. Verjamem, da bomo skupnimi močmi, sodelovanjem in spoštovanjem dosegli lepši in boljši jutri in da bo tudi država za vse nas imela posluh in nam za naše delovanje namenila nekaj več finančnih sredstev.«

Županja je v nadaljevanju poudarila, da je slovesnost ob prazniku Občine Grad v prvi vrsti namenjena prav nagrajencem: »To so ljudje, ki se zavedajo, da je vsak uspeh sad trdega dela, znanja, inovativnosti in še česa.« Tako je vsem dobitnikom plaket in priznanj čestital za njihove uspešne zgodbe in življenjske dosežke, ki presenečajo, navdihujejo in dajejo celotni občini neizbrisen pečat. Poudarila je, da je pomembno, da pozitivno zremo v prihodnost in da imamo radi kraj, v katerem živimo in delamo.

Po nagovoru županje je sledilo slavnostno razvitje občinske zastave. Zastavo je izobesila ga. županja ob prisotnosti podžupana g. Janeza Ferka, svetnika vasi Kruplivnik g. Stanislava Kereca in vaškega predsednika g. Cirila Mihaliča.

Kulturni program so popestrili vaščani iz Kruplivnika s svojo pesnico ga. Štefko Bohar. Na slovesnosti sta bile podeljeni občinski plaketi in priznanja Občine Grad. Prejemnika plakete Občine Grad sta bila športnik Nino Celec za izjemne športne dosežke in g. Stanislav Kerec za vidne rezultate njegovega dela na območju Občine Grad in vaške skupnosti Kruplivnik.

Prejemniki priznanj Občine Grad pa so bili Športno društvo Radovci za 30 let delovanja društva, Športno društvo Vidonci za 20 let delovanja društva in Društvo za razvoj in promocijo turizma Občine Grad »Skouriš« za 10 let delovanja društva ter g. Milan Kolbl za dolgoletno prostovoljno delo v vasi Motovilci in pomoč vsem društvom.

Sledile so nagrade za uspešne učence Osnovne šole Grad. Knjigo Zelena Slovenija so za dosežene dobre rezultate na raznih državnih tekmovanjih dobili: Tina Vidonja, Špela Makari, Ines Šišić, Zarja Škaper, Špela Cör, Marvin Banko, Alex Horvat, Neža Klement, Maja Klement, Vita Čurman, Eva Zadravec, Melisa Sever, Metod Kuhar, Robertina Ferencek, Patricia Sampl in Teja Sapač. Prav tako so v znak zahvale in čestitke prejele cvet in slinček vse mamice iz naše občine, ki so v letu 2015 rodile.

Nato so se gostje s turističnim vlakom Občine Grad odpeljali na cesto Beli Križ – Kuftovi, da bi jo svečano predali svojemu namenu. Tam je županja ga. Cvetka Ficko z blagoslovom domačega župnika g. Marka Magdiča, podžupana g. Janeza Ferka, svetnika vasi Kruplivnik g. Stanislava Kereca, vaškega predsednika g. Cirila Mihaliča in prvega župana Občine Grad g. Ludvika Kočarja prerezala trak in cesta se je odprla. Vrednost investicije je bila 50. 574,12 evrov. Rekonstrukcija ceste je bila v dolžini 520 m. Izvajalec del je bilo podjetje SGP Pomgrad d.d. Druženje, zabava in veselje občanov ob novih pridobitvah se je nadaljevalo s pogostitvijo gostov, plesom na glasbo Ansambla Horizont.

Torej za razvoj kraja smo odgovorni vsi, obnašati se moramo odgovorno, biti ponosni na to kar imamo in kar smo. Pomembno je usklajevati različne interese in imeti urejene odnose med seboj, kar je zagotovilo za razvoj kraja. Veliko truda bo v prihodnje potrebno še vložiti za uspešen razvoj. Hvala vsem za vse kar naredite dobrega za našo občino.

 

Avtor: Mihaela Žökš, dipl.upr.org.

strokovna sodelavka za družbene dejavnosti